SPHINX

 

Kevättalvella 2019 Ruissalon Telakan klassikkolaivueeseen liittyi Turun Veneveistämöllä vuonna 1928 rakennettu 8mR-luokan Sphinx. Vuoden 2019 alussa Antti Toukolehto ja Joakim Håkans perustivat Sphinxin taustalle yhtiön nimeltään Rederi Ab Sphinx. Yhteisomistuksen tarkoituksena on, että Sphinx osallistuu klassikkoveneregattoihin pursiseura Airisto Segelsällskapin lipun alla veneen kotisataman ollessa Ruissalon Telakka. Miehistöpohjaa nuorennetaan ja veneen aktiivisuutta kilparadoilla lisätään samaan aikaan kun veneeseen panostetaan sekä rakenteellisesti että toiminnallisuuden ja suorituskyvyn parantamiseksi.

Vaikka kahdeksikot ovat yksilöllisesti suunniteltuja konstruktioveneitä, Turussa rakennettiin vuonna 1928 kolme venettä samojen Gustaf Estlanderin piirustusten mukaan. Veneiden pituus oli 15,15 metriä, vesilinja 9,3 metriä ja leveys 2,56 metriä. Purjealaa oli 80 neliötä ja uppoumaa reilut 8 tonnia. Veneet rakennettiin 23,5 millimetriä paksusta honduras-mahongista. Noin 5 000-kiloinen lyijyköli kiinnitettiin runkoon 12:lla pronssisella kölipultilla.

Estlander-kahdeksikkojen tilaajina oli kolme kokenutta helsinkiläispurjehtijaa. Curt Mattsonin vene sai nimen Isabel, Lempo II:n tilasi Leuto Pajunen ja kolmas, eli Sphinx, rakennettiin arkkitehti Sigurd Frosterukselle, jonka kerrotaan käyttäneen Stockmannin tavaratalosta saamansa suunnittelupalkkion tilauksensa maksamiseen.

Sphinx kilpaili ensimmäiset vuotensa aktiivisesti Suomessa ja Ruotsissa. Frosterus joutui kuitenkin luopumaan veneestään sairauden takia vuonna 1940. Uusi omistaja Åke af Forselles jatkoi veneen aktiivista kilpailutoimintaa ja voitti tärkeän Sinebrychoff-pokaalin kahteen otteeseen. Seuraavan kerran Sphinx vaihtoi omistajaa vuonna 1967, jolloin se siirtyi Kari Toukolehdolle. 1960- ja 1970-luvuilla Sphinx oli yksi harvoista klassikkoveneistä, joka jatkoi kilpailemista eikä sitä myöskään muokattu monen muun veneen tavoin matkapurjehdukseen paremmin sopivaksi.

Vuodesta 1988 eteenpäin veneen kipparina jatkoi Kari Toukolehdon poika Antti. 1990-luvun lopussa veneeseen tehtiin täydellinen peruskorjaus: muun muassa kaikki kaaret, pohjalaudoitus ja suuri osa kylkilaudoituksesta uusittiin. Veneeseen päivitettiin myös moderni alumiinitakila. Kunnostus jatkui suunnitelmallisesti 2000-luvun aikana, suurimpina remontin kohteina kansi sekä kansikaaret.

Sphinx on aina ollut yksi luokkansa aktiivisimmista veneistä Suomessa. 2000-luvulla sillä on osallistuttu MM-kisoihin toistakymmentä kertaa. MM-regattoihin on osallistuttu mm. Sveitsissä, Tanskassa ja Ranskassa. Usein vene on siirretty kilpailupaikalle purjehtien. Turun Veneveistämölle palannut Sphinx on vene, jolla on ollut tärkeä rooli klassikkovenepurjehduksen elpymisessä ja Suomen nousussa yhdeksi klassikkotoiminnan kärkimaista Euroopassa.

Nyt veneen nuori miehistö kokeneen Antti Toukolehdon johdolla valmistautuu Airiston vesillä kesällä 2025 purjehdittavaan MM-regattaan. Sphinxin purjegarderoobia päivitetään kannen layoutia ja ergonomiaa parannetaan, mutta ennen kaikkea kesällä 2023 veneeseen astuneen nuoren miehistön yhteispeliä kehitetään ja kokemusta kartutetaan, jotta venekunta olisi kotivesillään mahdollisimman positiivisessa iskussa. Sphinxin lähestyessä satavuotismerkkipaaluaan on veneen omitsajille ensiarvoisen tärkeää huolehtia myös seuraavan satavuotiskauden pohjustamisesta luontevan sukupolvenvaihdoksen kautta itse purjehdustoiminnassa. Nuorison esiinmarssi Team Åbo Båtvarfin laajenevassa toiminnassa ulottuu nyt viitos- ja kuutosluokan lisäksi myös kahdeksikkoihin.

 

8mR SPHINX

Pituus: 15,15 m

Vesilinja: 9,3 m

Leveys: 2,52 m

Purjepinta-ala: 80 m2

Rakennusvuosi: 1928

Suunnittelija: Gustaf Estlander

Alkuperäinen omistaja: Sigurd Frosterus

Purjetunnus: L-4

Seura: ASS